De la începutul anului, 16 cazuri de trichineloză au fost confirmate la nivelul judeţului Prahova, prin laboratoarele Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Dintre acestea, cinci au fost depistate în cursul ultimei săptămâni, în două situaţii existând consumatori.
Cele patru focare au fost depistate în localităţile Mănciu Pământeni, Proviţa de Jos, Brebu şi Măgureni. „ La Brebu, avem un caz de trichineloză cu nouă consumatori, iar la Proviţa de Jos un alt focar, cu trei consumatori. Proprietarii nu au mai avut răbdare pentru a primi rezultatele testării pentru trichineloză, şi au consumat din carne la pomana porcului. Este cea mai comună greşeală care se realizează în perioada de tăiere a porcului", ne-a declarat dr. Gheorghe Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.
Nici vânatul nu este ferit de parazitul trichinella spiralis, şase cazuri de mistreţi bolnbavi fiind depistate în cursul acestui an, dintre care unul a fost găsit în cursul săptămânii trecute.
Inspectorii şi medicii veterinari avertizează populaţia să nu rişte absolut deloc consumul de carne din animale sacrificate de sărbători şi care nu au fost testate trichineloscopic. În cazul depistării unui animal bolnav, proprietarul este despăgubit!
Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la una-două zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Evitaţi prepararea termică „în sânge" a cărnii, consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnat uscat sau afumat, şuncă, dar mai ales nu cumpăraţi carne de porc din surse care nu pot dovedi efectuarea examenului trichineloscopic.